Op het eiland Goeree-Overflakkee krijgen caissières les in het weigeren van alcohol aan tieners. Nadat een 12-jarige jongen uit Den Bommel zich in juni in coma dronk, vroeg de politie de vier grote supermarkten in de gemeente Middelharnis samen op te treden.

Voor de beginnende caissières is het moeilijk ‘nee’ te verkopen aan leeftijdsgenoten. “Zeker als ze in grote groepen waren, moest ik wel eens slikken”, vertelt Daphne van Duijn, een jonge medewerker van de Albert Heijn. De kassa geeft automatisch een signaal wanneer er alcohol op de bon staat. Bij twijfel moet er worden gevraagd naar een identiteitsbewijs om te zien of de koper minimaal 16 jaar is en licht alcoholische drankjes als bier of wijn mag kopen. Sterke drank is voorbehouden aan 18-plussers.

Volgens hoofdcaissière Angelina van den Doel wordt er altijd op gelet. “Al is het maar een shandy. Soms zie je wel dat ze de flessen in de passage doorgeven. Maar dat weet je niet van te voren. Dan heb je er geen grip meer op.” Ook bij de Plus worden de regels nu al streng gehandhaafd. Als er geen ID kan worden laten zien wordt er geen alcohol verkocht. De kans op scheldpartijen is wel vrij groot. “Maar dat gaat het ene oor in en het andere uit”, vertelt een medewerker van de Plus. “Het hoort erbij tegenwoordig.”