In de nieuwste Volvo-modellen kan vanaf 2008 een alcoholslot ingebouwd worden. De bestuurder moet dan blazen voordat het voertuig gestart kan worden. Het systeem gaat ongeveer 900 euro kosten. Volvo verwacht het systeem in circa tweeduizend auto's in te gaan bouwen, vooral in taxi’s en bedrijfsauto’s.

Het systeem kan alleen op vrijwillige basis in een voertuig geplaatst worden. Wie blaast in de zogeheten Alcoguard, blaast in eenzelfde soort apparaat als dat van de politie. De uitkomst is groen, oranje of rood. Bij rood kan de auto niet worden gestart omdat te veel alcohol is gedronken. Bij oranje heeft iemand wel gedronken, maar blijft diegene binnen de norm. De auto kan dan worden gestart, net als wanneer de uitkomst groen is.

Elk jaar sterven tientallen mensen in het verkeer als gevolg van drankmisbruik. Minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) overweegt daarom een alcoholslot in de auto van recidivisten te verplichten. Hij wil volgend jaar een experiment uitvoeren met vrijwilligers om het verplichte alcoholslot zo snel mogelijk te kunnen invoeren.