Stagnatie consumptiegroei door warm weer

De consumptie van huishoudens is in de eerste helft van 2007 met 1,5 procent gegroeid. In 2006 groeide deze nog met 2,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die maandag bekend zijn gemaakt. Grootste oorzaak van de terugval is het lagere gasverbruik wegens het zachte weer. Als het gasverbruik niet wordt meegerekend was de consumptiegroei van huishoudens maar iets kleiner dan in 2006.

In het eerste halfjaar van 2007 besteedden huishoudens vijf procent meer aan duurzame goederen dan een jaar eerder. In 2006 werd nog voor zes procent meer gekocht aan goederen als kleding, auto's en computers. Aan voeding, inclusief drank en tabak, is in de eerste zes maanden van dit jaar 1,7 procent meer uitgegeven. Ook dit was iets minder dan in 2006.

Over twintig jaar gezien zijn huishoudens wel veel meer gaan besteden aan diensten. In 1987 had 43 procent van de uitgaven betrekking op diensten als telefonie, huisvesting, reizen of verzekeringen. In 2006 is dat opgelopen tot 53 procent. Nieuwe diensten als mobiele telefonie en internet zorgen voornamelijk voor de stijging. Huishoudens gaven in totaal vorig jaar bijna elf miljard euro uit aan communicatie. In 1987 was dit een kleine twee miljard euro.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!