Europarlement bezorgd over dure voeding

De sterk gestegen prijzen voor voeding als melk en graan baren het Europees Parlement grote zorgen. Leden hebben de Europese Commissie dinsdagavond opgeroepen om te zorgen voor extra aanvoer.

“Jarenlang hadden we overschotten. Maar nu moeten we alles aangrijpen om extra graan en melk in Europa te krijgen”, aldus de Britse Conservatief Neil Parish. Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) bevestigde dat landbouwprijzen de laatste zes à acht maanden ‘door het dak zijn gegaan’. Dat komt vooral door grotere vraag uit China en India en ook door tegenvallende graanoogsten.

De EU-commissaris zei al diverse maatregelen te hebben genomen. Ze heeft de limieten voor melkproductie al enkele malen met 0,5 procent verhoogd. Ze studeert op verdere toename in 2008.

CDA-Europarlementslid Esther de Lange meent dat Europa "niet te afhankelijk moet worden van invoer van voeding. We hebben een vangnet nodig om te voorkomen dat nog meer Europese boeren stoppen".

De Lange vraagt zich ook af of de hogere voedingsprijzen wel terecht komen bij de boeren. Ook anderen klaagden dat sommige supermarktketens de prijzen harder verhogen dan de grondstoffen duurder zijn geworden. Brood is in sommige landen wel 15 procent duurder geworden, terwijl graan maar een klein bestanddeel is.

Lees ook: ‘Onderzoek naar duurdere voeding’

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!