Te veel gif in fruit en groente uit super

Groente en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten te veel resten van bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit cijfers van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De Nederlandse producten bevatten wel minder bestrijdingsmiddelen dan buitenlandse producten.

De resultaten zijn afkomstig van steekproeven door de VWA in zeven supermarktketens in Nederland. Allemaal bleken ze de wettelijke normen te overtreden, al scoort de ene supermarkt beter dan de andere. Albert Heijn kwam als beste naar voren; C1000 scoort het slechtst. Milieudefensie presenteert morgen een ‘Groente fruit Wijzer’, een handzaam kaartje dat laat zien welke supermarkten het schoonste groente- en fruitassortiment hebben.

In Europa gelden anno 2007 sterk uiteenlopende gifnormen. Daardoor kan het gebeuren dat fruit in Duitse en Britse supermarkten veel minder gif bevat dan in andere landen. Eind volgend jaar zijn die verschillen verdwenen, zegt Chris Krikken van de VWA. “De EU-landen zijn druk bezig die wettelijk toegestane normen van bestrijdingsmiddelen op fruit gelijk te trekken.”

Supermarktketen C1000 kwam begin 2006 uit de bus als supermarkt met de meeste bestrijdingsmiddelen in groente en fruit, zo bleek uit een meting. Het bedrijf zegt in een reactie serieus met de problematiek om te gaan. “We hebben dit jaar zelfs de relatie met één van onze fruitleveranciers verbroken. Die voldeed niet - ook na een waarschuwing - aan de wettelijke normen. En de wet is de norm bij ons.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!