Nieuwe krediettoets voor thuiswinkels

Er is een nieuwe toets ontwikkeld die moet voorkomen dat consumenten in de problemen raken doordat ze te dure spullen bestellen bij thuiswinkels. De toets is gemaakt door branchevereniging Thuiswinkel.org en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De nieuwe toets is vooral bedoeld voor de thuiswinkels Wehkamp, OTTO, Klingel en Neckermann die goed zijn voor 95 procent van alle kredietbetalingen.

Bij de nieuwe toets zal de consument die op afbetaling wil kopen gevraagd worden naar zijn gezinsinkomen en woonlasten. Vervolgens wordt gekeken of voldoende ruimte bestaat een product bij de winkel op krediet te kopen. De berekening die wordt gemaakt is gebaseerd op voorbeeldbegrotingen van het Nibud. Volgens Frederik Schutte, juridisch adviseur van Thuiswinkel.org, is het niet makkelijk om de winkel voor de gek te houden met verkeerde inkomensgegevens. “Er wordt gekeken waar iemand woont en of zijn inkomen in combinatie met de rest van de gegevens geloofwaardig is.”

De nieuwe krediettoets zal vanaf februari volgend jaar gedurende ongeveer een halfjaar worden getest waarna het ergens in de tweede helft van 2008 wordt ingevoerd. Voor de winkels die Thuiswinkel.org zijn aangesloten en die betaling op termijn aanbieden, wordt de nieuwe toets verplicht. “Het wordt onderdeel van het Thuiswinkel Waarborg”, aldus Schutte.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!