Boete Blokker na invoerfraude

Blokker heeft een flinke boete betaald vanwege een te hoge invoer van spullen uit China en gerommel met facturen. De winkelketen moet 785 duizend euro betalen omdat het tussen 1999 en 2002 meer porselein en aardewerk heeft ingevoerd uit China dan volgens de toen geldende quotaregeling was toegestaan.

De import was aan banden gelegd om te voorkomen dat de Europese markt zou worden overspoeld door goedkoop serviesgoed. De quota werden vervolgens onder importeurs verdeeld. Om boven de toebedeelde hoeveelheid te komen, vermeldde een medewerker van Blokker op de rekeningen een lager gewicht dan in werkelijkheid was ingevoerd. Het personeelslid is niet apart vervolgd, omdat de handeling namens Blokker gebeurde, stelt een woordvoerder van het parket.

Het transactiebedrag is relatief hoog, zeker als in aanmerking wordt genomen dat openbaarmaking van de transactie wordt gezien als onderdeel van de schikking. In de 785 duizend euro is het geschatte voordeel dat Blokker behaalde door de regeling te omzeilen verrekend. Volgens justitie heeft de retailer de verschuldigde invoerrechten en belastingen wel keurig voldaan. De quotaregeling voor China is overigens al per 1 januari 2005 vervallen.

 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!