SEPA officieel van start

Op het hoofdkantoor van ABN Amro vindt vandaag de introductie plaats van de Single European Payments Area, kortweg SEPA. Dat moet leiden tot één Europese betalingsmarkt.

"Uiteindelijk is betalen binnen heel Europa voor de consument overal even makkelijk,’’ legt hoofd betalingsverkeer Gijs Boudewijn van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) uit. De meest in het oog springende verandering is dat het bekende bank- of gironummer op termijn uit achttien tekens bestaat en er een nieuwe pas komt. Wie op www.ibannl.org zijn huidige rekeningnummer intikt, ziet meteen hoe het nieuwe ‘nummer’ eruit gaat zien.

Ook de vertrouwde ‘pin’, een afkorting van Persoonlijk Identificatienummer, zal mettertijd verdwijnen. In plaats daarvan komt wellicht een Europees systeem of wordt een van de Amerikaanse wereldwijde betaalsystemen, Visa of Maestro, gekozen. De nieuwe pas krijgt een chip maar behoudt in Nederland ook zijn strip, omdat alle geldautomaten hier al op zijn aangepast. De banken zijn bezig alle 20 miljoen passen te vervangen. Dat moet uiterlijk eind 2010 klaar zijn.

Winkeliers hebben bedongen dat zij tot 2013 de tijd krijgen om de veranderingen door te voeren. Zij vrezen dat de nieuwe passen voor hen duurder uitpakken. Zo zullen ook sommige maatregelen voor groepen consumenten duurder kunnen uitpakken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!