Verlies voor General Motors

Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 722 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar noteerde het bedrijf nog een nettowinst van 950 miljoen dollar. Dat maakte GM, de grootste autofabrikant van de Verenigde Staten, dinsdag bekend.

Het verlies hangt samen met een reeks eenmalige lasten voor onder meer de herstructurering van het voormalige dochterbedrijf Delphi. Ook moest GM een verlies van 394 miljoen dollar voor zijn rekening nemen bij financieringsdochter GMAC, als gevolg van de hypotheekcrisis. GM profiteerde in het afgelopen kwartaal wel van een belastingmeevaller van 1,6 miljard dollar.

GM verkocht in 2007 wereldwijd in totaal 9,4 miljoen wagens vergeleken met 9,37 miljoen voertuigen van Toyota. Toyota snoept vooral steeds meer marktaandeel van GM en ook Chrysler en Ford af op de Noord-Amerikaanse automarkt.

Om de teruglopende Amerikaanse verkoop op te vangen, zet GM vooral in op opkomende markten. In 2007 werd bijna 60 procent van de omzet buiten de VS behaald. In Oost-Europa, Latijns-Amerika en Azië werden vorig jaar recordverkopen geboekt. GM is het moederconcern van onder meer Opel, Chevrolet, Saab, Cadillac en Hummer.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!