‘Nederlands vlees nauwelijks gecontroleerd’

De Nederlandse consument eet mogelijk vlees van zieke dieren. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) geeft toe dat er onvoldoende mensen en geld beschikbaar zijn voor de uivoering van de wettelijke taken. Dat blijkt uit een brief van de VWA uit oktober 2007, die het TROS-programma Radar via de Partij voor de Dieren in handen heeft gekregen.

Zieke dieren moeten op de boerderij worden geslacht en hun vlees moet naar een destructiebedrijf worden overgebracht, zodat het niet in de supermarkt of bij slagers komt te liggen. De VWA schrijft dat ze het toezicht op veetransporten, slachterijen en vleesverwerkers dit jaar tot een minimum zal terugbrengen.

De autoriteit kan ook niet voldoende toezicht houden op toevoegingen van vlees. Bovendien wordt 25 procent van de geregistreerde bedrijven niet meer dan minstens één keer per jaar bezocht, zoals wettelijk verplicht is.

Een van de oorzaken van het gebrek aan middelen van de toezichthouder is dat hij de kosten van de inspecties niet volledig bij de vleessector in rekening kan brengen. De SP heeft over de zaak schriftelijke vragen gesteld aan minister Verburg van Landbouw.

Lees ook: Miljoenen kilo's vlees VS uit handel

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!