'Apple weert concurrenten van iPhone'

Apple heeft software gepresenteerd waarmee programmeurs van andere bedrijven toepassingen voor de  telefoon kunnen ontwikkelen. De gebruiksvoorwaarden zijn echter zo strikt, dat voorname concurrenten worden buitengesloten.

Eerder deze maand presenteerde Apple zijn Software Development Kit (SDK) voor de iPhone en de iPod Touch, een muziekspeler die veel technologie en functionaliteit met de telefoon deelt. Sun kondigde kort daarop aan snel een iPhone-versie van zijn platform Java te willen uitbrengen.

Ook hoopten gebruikers op iPhone-versies van webbrowsers Firefox en Opera, en op VoIP-software, waarmee via internet gebeld kan worden. Apple lijkt daar echter een stokje voor te hebben gestoken, zo meldt CNet. Volgens de gebruiksvoorwaarden van de SDK mogen ontwikkelaars geen software maken die zelf andere codes uitvoert. Dat geldt voor Java, maar ook voor Opera en Firefox, waarvoor allerlei plugins beschikbaar zijn.

Volgens critici wil Apple met die voorwaarden zijn eigen producten en diensten beschermen tegen concurrenten. Zonder Firefox of Opera zijn gebruikers bijvoorbeeld aangewezen op de meegeleverde webbrowser Safari, en zonder Java kunnen gebruikers geen software installeren die niet wordt aangeboden via Apples iTunes.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!