De pinpas heeft zijn langste tijd wel gehad. Die verwachting wordt uitgesproken door MasterCard Europe, zo schrijft het Algemeen Dagblad.
Zo modern en efficiënt als wij denken te zijn, zijn wij al lang niet meer in Nederland, zegt Luke Olbrich van Mastercard Europe. “In de loop van de tijd is de magneetstrip onveilig geworden”, zegt Olbrich. Met wat inspanning en enkele tientjes aan apparatuur kan een crimineel het systeem kraken.
Hij doelt op het kopiëren van magneetstrippen van pinpassen, ook wel skimmen genoemd. De oplichters zetten dan de informatie van de betaalpas op nieuwe kaarten en gaan hiermee geld trekken uit geldautomaten in binnen- en buitenland. Het gebeurt juist in Nederland omdat criminelen wéten dat ze hier gemakkelijk wegkomen met skimmen. De banken vergoeden de schade aan hun klanten, waardoor de pingebruikers niet in opstand komen.
Maar er is een alternatief voor de relatief onveilige pinpas. Een betaalpas met een chip erop, een systeem dat veiliger is dan de magneetstrip. Deze EMV-chip (de afkorting staat voor de initiatiefnemers Europay, Mastercard en Visa die de standaard samen ontwikkelden) is doorgedrongen tot de EU-landen, behalve Finland, Frankrijk, Italië en Nederland.
Pin bestaat in elk geval nog tot 2010, maar daarna zal het merk zachtjes aan verdwijnen, stelt ook de eigenaar van Pin, het bedrijf Currence. In het grote geheel zal het merk te klein zijn om te overleven. “De pinpas blijft nog een paar jaar,” zegt Olbrich. “Dus de komende tijd zullen er passen komen met twee mogelijkheden erop: magneetstrip en EMV. Het is aan de winkeliers om de apparatuur te kiezen.”
‘Einde van de pinpas nadert’
Gepubliceerd op 17 maart 2008 om 00:00
Reacties 0