‘Fout hout, maar prima katoen bij IKEA’

Milieudefensie wil dat consumenten dit paasweekend geen houten tuinmeubelen kopen bij IKEA. Maar het Wereld Natuurfonds (WNF) vindt IKEA een must als het om katoen gaat. Deze tegengestelde oproepen vallen precies samen, schrijft de Volkskrant.

Milieudefensie vindt IKEA misleidend over de herkomst van het hout. Deels komt het uit plantages waarvoor oerbossen zijn gekapt. Als IKEA niet voor vrijdagmiddag vier uur de misleidende milieuclaims schrapt, stapt Milieudefensie naar de rechter.

Het Wereld Natuurfonds (WNF) daarentegen prijst het Zweedse bedrijf om haar afspraken met de boeren in India en Pakistan, die minder water gebruiken bij de katoenteelt en bestrijdingsmiddelen schuwen. Sinds IKEA in 1998 op haar gezicht ging over kinderarbeid en gevaarlijke werkomstandigheden heeft het woonwarenhuis het leven gebeterd, zegt het WNF.

IKEA zelf kan alleen de Sultan matrassen noemen waarin het betere katoen is verwerkt. Het zit in steeds meer producten maar welke dat zijn kan een woordvoerder niet aangeven. Het Zweedse hoofdkantoor geeft zo kort voor Pasen niet thuis.

Met fout hout heeft IKEA een verleden. Vorig jaar wilde de Reclame Code Commissie dat de folder over 100 procent verantwoord hout werd ingetrokken. Dat is gebeurd. Maar in de catalogus staat nog wel dat er verantwoord hout wordt gekocht. “Die catalogus zullen we niet intrekken”, zegt woordvoerder. “Wij controleren alles grondig, ook met de hulp van het WNF.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!