Sluiting dreigt voor ‘minimasupermarkt’

Jongeren krijgen er een laatste kans en minima kunnen er goedkoop terecht voor boodschappen. Toch is supermarkt Superstar geen succes, zo meldt de Volkskrant.

De in Rotterdam-Noord gelegen winkel ‘Superstar’ is bedoeld voor personen met een inkomen onder het bijstandsniveau. Boodschappen kosten gemiddeld drie keer minder dan in een gewone supermarkt. Per maand mogen klanten voor maximaal 50 euro winkelen.

De winkel is in 2005 opgericht door mbo-school ROC Zadkine om moeilijk plaatsbare jongeren een ‘laatste kans’ te geven arbeidservaring op te doen. Maar veel werkervaring doen de jongeren niet op. Daarvoor ontbreekt het aan voldoende klanten. Bijna drie jaar na de opening telt de supermarkt 400 geregistreerde klanten waarvan slechts de helft minimaal een keer per week inkopen doet.

Dat het klantenbestand zo gering is, ligt volgens Reyani grotendeels aan de slechte medewerking van de gemeentelijke instanties in Rotterdam. “Wij nemen alleen klanten aan als ze zijn aangemeld door de sociale dienst, de kredietbank of andere officiële hulporganen. Die instanties hebben het beste zicht op de inkomenssituatie van de klanten. Alleen gebeurt dat doorverwijzen maar heel minimaal. De gemeentelijke instellingen vinden blijkbaar dat ze de mensen niet actief hoeven te wijzen op het bestaan van Superstar. En dat terwijl het toch een kleine moeite is.”

De woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Jantine Kriens (armoedebeleid) zegt dat de gemeente ‘zich niet door de kritiek aangesproken voelt’. Volgens haar behoort het aanbrengen van klanten niet tot het wettelijke takenpakket van de sociale dienst of andere gemeentelijke instellingen. Ook wil de gemeente geen inkomensgegevens delen met de minimasupermarkt. “Klanten kunnen toch zelf wel een bankafschrift tonen waarop hun inkomen staat?" Wel is de gemeente bereid reclame te maken voor Superstar. "Bij veel publieksinstellingen liggen folders van deze winkel. Onze medewerkers wijzen hun cliënten daarop.”

Nog voor de zomer wil het college van bestuur van het Zadkine een besluit nemen over de toekomst van Superstar. Volgens Peter Lamers, secretaris van het collegebestuur, moet de winkel het klantenbestand de komende maanden toch echt zien te verdubbelen. “Als dat niet lukt moeten we kijken of en hoe we doorgaan.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!