Megaclaim tegen bierbrouwers in de maak

Nederlandse bierdrinkers en horecaondernemers kunnen binnenkort samen een megaclaim indienen tegen bierbrouwers Heineken, Grolsch en Bavaria. De brouwers lieten hen door prijsafspraken jarenlang te veel voor hun pilsje betalen. De megaclaim is onderdeel van een plan dat eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) vandaag zal presenteren, waarbij bedrijven die door Brussel voor kartelafspraken zijn veroordeeld snel en eenvoudig voor de rechter kunnen worden gesleept.

De drie bierbrouwers kregen vorig jaar een boete van 274 miljoen euro opgelegd. Maar ook andere Nederlandse bedrijven - zoals Shell en Akzo - die zich schuldig hebben gemaakt aan kartelafspraken, kunnen straks forse claims verwachten.

Hoewel de veroordeelde bedrijven in theorie ook nu al kunnen worden aangeklaagd, blijkt dit in de praktijk vaak uiterst ingewikkeld en bijna ondoenlijk. Kroes wil dit nu vergemakkelijken. Zo hoeven de gedupeerden niet te bewijzen dat ze misleid zijn, omdat de bedrijven al door Brussel zijn veroordeeld, maar hoeven ze alleen hun schade aan te tonen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!