'Landelijk aanpak criminele winkelbendes'

Oost-Europese bendes die door het land trekken en winkeliers teisteren moeten zo snel mogelijk landelijk worden opgespoord en aangepakt. Daarvoor pleit een meerderheid in de Tweede Kamer.

De PvdA vindt dat er een speciaal politie- en justitieteam in het leven geroepen moet worden, dat alle aangiften van winkeldiefstallen zo snel mogelijk koppelt waardoor goed georganiseerde bendes sneller worden ontmaskerd. De partij wil dat minister Hirsch Ballin (Justitie) gehoor geeft aan een eerder verstuurde brandbrief van het Platform Detailhandel Nederland en krijgt steun van het CDA en de VVD.

"We moeten dit zo snel mogelijk bestrijden", aldus PvdA-Kamerlid Ton Heerts. "Zowel kleine winkeliers als grote ketens hebben steeds meer last van georganiseerde criminaliteit. Het gaat om zeer gerichte diefstallen die grote economische en financiële schade veroorzaken." Doordat aangiften van de verschillende politiekorpsen nauwelijks gekoppeld worden, ontspringen de door het land trekkende bendes regelmatig de dans. Hij benadrukt dat de medewerking van winkeliers essentieel is. "Zij moeten alle beschikbare informatie die zij hebben, ook zo snel mogelijk koppelen en bijvoorbeeld camerabeelden direct doorsturen."

Onlangs lekte een geheim rapport uit van de Dienst Nationale Recherche, waaruit blijkt dat bendeleden zelfs worden ingevlogen vanuit Polen om hier te 'winkelen'. De buit van deze bendes wordt geschat op ruim 220 miljoen euro op jaarbasis.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!