Stroomkosten vermeld op prijskaartje

Bij de aankoop van consumentenelektronica wordt straks duidelijke informatie verstrekt over de stroomkosten. Dit jaar nog gaat de detailhandel de verbruikskosten op de prijskaartjes vermelden. Elektronicaketen BCC, het Ministerie van VROM, Milieu Centraal en brancheorganisatie UNETO-VNI hebben hiertoe woensdag een convenant ondertekend tijdens het Groene Stekker seminar. Minister Cramer stelde dat ‘Nederland nu voorop loopt’.

De informatie over de verbruikskosten wordt vermeld bij producten die meer dan 22 euro aan energie kosten per jaar(gelijk aan 100 kWh). Verder moeten klanten ook energiebespaartips meekrijgen voor het gebruik van de apparaten.

Cramer zei het initiatief volledig te steunen. “De Europese Commissie werkt aan een aanpassing van het huidige labelingsysteem, dat zeker nog twee jaar op zich zal laten wachten. Het kabinet heeft zich een verbetering van de energie-efficiëntie van twee procent per jaar ten doel gesteld. Dus hoe eerder we in actie komen, hoe beter.”

Op dit moment bestaat er in Europa alleen een energie-labelingsysteem voor witgoed (wasmachines, drogers, koelkasten en vaatwassers). Dit energielabel is een aantal jaren een succesvol instrument geweest, maar door voortschrijdende technologische ontwikkelingen is de informatieve waarde ervan in veel gevallen achterhaald. Tegenwoordig valt meer dan 95 procent van de wasmachines onder het A-label. Hierdoor is het onderscheid tussen de apparaten onderling niet meer duidelijk, terwijl er wel degelijk verschillen zijn in energieverbruik.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!