Kleine winkeldief niet meer op zwarte lijst

Winkelpersoneel dat van de baas een kleinigheid steelt, komt niet meer automatisch op een zwarte lijst terecht. Dat hebben de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) afgesproken met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Het CBP had de organisaties voor de detailhandel op de vingers getikt over het waarschuwingsregister. Volgens het College kwamen op de zwarte lijst vrijwel geen mensen voor die structureel ernstig de fout in gingen. Daarmee misbruikten de winkelbedrijven volgens het CBP hun vergunning om de persoonsgegevens van de medewerkers te gebruiken voor een register.

De detailhandel telt jaarlijks tussen de 3000 en 4000 fraudezaken met een totale waarde van 190 miljoen euro. Volgens de detailhandel daalt door de zwarte lijst de schade door fraude.

Werknemers die fraude hebben gepleegd zouden pas zijn geregistreerd nadat zij waren ontslagen en er aangifte bij de politie was gedaan. Ondernemers kunnen in het register kijken of een sollicitant daarin voorkomt. Volgens het CBP ging het in 31 procent van de gevallen om kleine vergrijpen met een schade van twintig euro of minder. In de toekomst kunnen alle winkelbedrijven, inclusief kleine zelfstandigen, gebruikmaken van de zwarte lijst. Behalve vaste werknemers kunnen ook stagiairs en uitzendkrachten in het register worden geplaatst.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!