Detailhandel zet voor het eerst in drie jaar minder om

De detailhandel heeft in maart 3,4 procent minder omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het is voor het eerst in bijna drie jaar dat er in de detailhandel sprake was van omzetverlies. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.

De omzetontwikkeling is negatief beïnvloed doordat maart een ongunstigere samenstelling van de koopdagen had dan in 2007. Na correctie hiervoor groeit de omzet met ruim één procent.

Het omzetverlies in de detailhandel kwam geheel voor rekening van de winkels in non-foodartikelen. Zij boekten bijna zeven procent minder omzet. Ook na correctie voor het koopdageneffect nam de omzet in de non-foodsector af. Vooral kledingwinkels realiseerden in maart fors minder omzet dan een jaar eerder.

Van de onderscheiden branches boekten alleen de winkels in huishoudelijke artikelen meer omzet dan een jaar eerder. De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in maart een bescheiden omzetgroei behaald. De omzet lag bijna twee procent hoger dan een jaar eerder.

Vooral in de foodsector had de samenstelling van de koopdagen een negatief effect op de omzet. Na correctie hiervoor kwam de omzetgroei uit op bijna negen procent. De foodwinkels zetten daarmee hun voor koopdagen gecorrigeerde omzetgroei onverminderd voort.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!