Hollandse nieuwe straks duurzaam gevangen

Wie volgend jaar een Hollandse nieuwe bij de viskraam koopt, kan er vrijwel zeker van zijn dat die op een duurzame manier is gevangen. Volgens Maarten Mens van het Productschap Vis, vangt dan het overgrote deel van de haringvissers met het zogeheten Marine Stewardship Council (MSC)-keurkerk.

MSC is vergelijkbaar met het bekendere FSC-keurmerk voor duurzaam geproduceerd hout. Het keurmerk geeft aan dat de vis verantwoord is gevangen en afkomstig is uit goed beheerde, duurzame visgebieden.

Het enige Nederlandse bedrijf dat jaarlijks met twee schepen uitvaart om de maatjesharing te vangen, rederij Jaczon in Scheveningen, heeft het label al gekregen. De tientallen Deense en Noorse schepen daarentegen, die het overgrote deel van de haring vangen, hebben over het algemeen nog geen label.

De druk om met een label te werken, neemt volgens Mens toe. Niet alleen vanuit de milieu-organisaties en de media, maar ook vanuit de commercie. "De klant wil een verantwoord product. Vissers vinden het belangrijk daar rekening mee te houden."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!