Currence wil PIN in de lucht houden

In navolging van het Platform Detailhandel doet betalingsverwerker Currence een beroep op de banken PIN in de lucht te houden. Belangrijk daarbij is dat PIN een plekje krijgt op de EMV-chip, waarmee nieuwe bankpasjes worden uitgerust om fraude tegen te gaan. Die oproep doet Currence bij het verschijnen van het jaarverslag over 2007, meldt de Telegraaf.

Dat ING/Postbank het PIN-systeem slechts een klein plekje op de magneetstrip toebedeelt, noemt Currence-directeur Piet Mallekoote ‘erg jammer’. Hij vreest dat daardoor geen eerlijke concurrentie tot stand komt tussen PIN en de betaalsystemen van de Amerikaanse concerns Mastercard (Maestro) en Visa (V-Pay), die bij ING/Postbank wel een plekje op de EMV-chip krijgen. Om daarop óók plaats in te ruimen voor PIN, is volgens Mallekoote ‘maar een kleine ingreep’. Qua kosten zou het gaan om enkele centen.

Concurrenten ABN Amro en Fortis geven desgevraagd aan dat PIN bij hun pasjes wel op de EMV-chip staat. Niettemin gaan de banken, verenigd in brancheorganisatie NVB, ervan uit dat het oer-Hollandse PIN-product met de komst van één Europese betaalmarkt plaats zal moeten maken voor internationale systemen als Maestro en V-Pay. De detaillisten vrezen echter hogere tarieven van deze Amerikaanse kaartgiganten zodra zij geen concurrentie meer ondervinden van nationale betaalsystemen en voeren campagne om PIN in de lucht te houden.

Sympathiek, meent Mallekoote, al vindt hij het voorstel van het Platform om PIN uit te bouwen tot een Europees systeem ’iets te ver gaan’. Wel kan het volgens hem bij binnenlandse betalingen prima blijven bestaan als alternatief voor Maestro en V-Pay. Trots wijst hij op het geld dat wordt bespaard doordat ’pinnen’ aan populariteit blíjft winnen ten opzichte van contant betalen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!