Waarde apotheek gehalveerd

De waarde van apotheken is de afgelopen weken dramatisch gedaald. Bij de overname van een apotheek werd tot voor kort nog gemiddeld 1,6 miljoen euro aan goodwill betaald. Nu is dat bedrag gehalveerd. Dat schrijft het Financieele Dagblad zaterdag.

De oorzaak van de waardedaling is de recente prijsdaling van geneesmiddelen die is afgedwongen door verzekeraars. Dat blijkt uit gesprekken met partijen uit de markt die vanwege de gevoeligheid van het onderwerp niet met hun naam in de krant willen. 'De markt staat op zijn grondvesten te schudden', zo zeggen bijna alle partijen.

De hoge bedragen aan goodwill werden tot voor kort nog grif betaald omdat de apotheker hoge bedragen aan kortingen en bonussen kon bedingen bij de fabrikanten van generieke (patentloze) geneesmiddelen. De schattingen van het totale bedrag aan kortingen en bonussen lopen uiteen van euro 500 mln tot 1 miljard euro per jaar, gemiddeld vier ton per apotheek.

Aan het spel met kortingen en bonussen is inmiddels grotendeels een einde gekomen door nieuw beleid van een aantal zorgverzekeraars, waaronder grote partijen als Uvit, Menzis en CZ. Met het zogenoemde preferentiebeleid hebben zij fabrikanten gedwongen om per 1 juni hun prijzen drastisch te laten zakken, in sommige gevallen met tachtig tot negentig procent. Daardoor is de marge waaruit fabrikanten de kortingen konden betalen verdampt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!