'Tilburgse mall kost retail binnenstad omzet'

De komst van een megamall in Tilburg zal grote gevolgen hebben voor winkeliers in de Tilburgse binnenstad, maar ook voor hun collega’s in Breda en Den Bosch. Dat blijkt uit twee onderzoeken die maandag zijn gepresenteerd over wat de grootste ‘shopping mall’ van Nederland moet worden, meldt de Volkskrant.

De gemeente Tilburg maakte eind vorig jaar bekend veel te voelen voor het plan van de projectontwikkelaars OVG en MDG voor een megamall. Volgens de eerste voorzichtige plannen krijgt de shopping mall een winkeloppervlakte van honderdduizend vierkante meter, goed voor 200 tot 300 winkels. Maar er moeten ook veel horeca- en ontspanningsgelegenheden komen, waardoor de mall ‘echt een dagje uit’ wordt.

De plannen stuiten op veel weerstand, zowel in Tilburg als in omliggende gemeenten en steden. Maandagmorgen presenteerde onderzoeksbureau DHV een onderzoek naar de economische effecten, in opdracht van Tilburg en de projectontwikkelaars. Daaruit blijkt dat winkels in de binnenstad dertien tot negentien procent omzet zullen derven als het winkelcentrum er komt.

De Ondernemers Federatie Tilburg (OFT) vindt dat onacceptabel. Detailhandelsdeskundigen spreken al van ‘ontwrichting’ van de lokale economie bij een omzetverlies van tien procent. De OFT concludeert dat de mall de Tilburgse economie zwaar zal benadelen. Volgens OFT-secretaris Theo ter Hurne toont het onderzoek aan dat ‘de komst van de mall onwenselijk is’.

Het gemeentebestuur van Tilburg wilde gisteren niet reageren. Het zegt in september pas met een standpunt te komen. Complicerende factor is dat Tilburg net een nieuw college heeft, waarin ook de SP zitting heeft. De SP heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over de megamall.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!