Toerist mag nepartikel invoeren

Vakantiegangers kunnen deze zomer zonder problemen een tas vol namaakmerkartikelen mee naar huis nemen. Zolang ze niet meer dan drie nepartikelen of maximaal 250 milliliter nepparfum voor eigen gebruik meenemen, mogen ze het van de douane allemaal houden, schrijft de Telegraaf.

Vooral in Turkije en Aziatische landen kunnen maar weinig vakantiegangers de verleiding weerstaan illegale namaakartikelen aan te schaffen. Namaakhorloges van luxemerken zoals IWC, Rolex, Jaeger Le Coultre en sportkleding van Nike, Adidas en Puma zijn er voor een luttel bedrag te koop. Hetzelfde geldt voor de nieuwste dvd's en cd's.

Volgens een richtlijn van het OM ziet de douane de invoer van deze namaakartikelen door de vingers, zolang het voor eigen gebruik is en de hoeveelheid beperkt blijft. Voor horloges en cd's en dvd's (verschillende titels) en overige goederen die niet in een andere categorie vallen - bijvoorbeeld elektronica, kleding of speelgoed - geldt een limiet van ieder drie artikelen.

Ronald Brohm van de Stichting Namaakbestrijding, die fabrikanten vertegenwoordigt en de douane traint in herkenning van namaak, heeft weinig moeite met de regeling. “Het is de meest praktische uitvoering van een lastig probleem. Je maakt zo onderscheid tussen handelaren en consumenten. De genoemde hoeveelheden zijn voor de douane daarom de meest praktische oplossing voor een moeilijk probleem. Boven de drie is het niet meer voor eigen gebruik."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!