'Laag btw-tarief op luiers en luisterboeken'

Luiers, restaurants, cd's, luisterboeken en vele andere zaken in de EU mogen na 2010 onder het lage btw-tarief vallen. Dat staat in een voorstel van EU-commissaris Kovacs (Belastingen) maandag.

De commissaris presenteerde een lange lijst van producten en diensten waarop landen de vrijheid krijgen om het lage btw-tarief te heffen, als ze dat willen. Het zijn producten waarvan Kovacs vindt dat een verschillend btw-tarief geen effect heeft op de concurrentie tussen EU-landen. De EU-lijst komt in de plaats van de huidige lappendeken van uitzonderingen en afwijkingen.

Een voorbeeld zijn restaurants. In Nederland betaalt een gast zes procent op een lunch of diner, in sommige andere landen geldt het hoge tarief van soms wel twintig procent. "Er is geen reden waarom restaurantdiensten in het lage btw-tarief vallen in de ene helft van de EU en niet in de andere helft", zei Kovacs.

Vooral de Nederlandse regering had geijverd voor lage btw op cd-roms met dezelfde inhoud als boeken, de zogeheten luisterboeken. De Tweede Kamer had zich namelijk verbaasd dat voor schoolboeken het lage tarief geldt, terwijl consumenten voor dezelfde inhoud op een moderne cd-rom juist het hoge tarief moeten betalen.

De Hongaar Kovacs heeft ook de bouwsector op zijn lijst voor lage btw gezet. Voor alle renovatie, bouw, onderhoud of schoonmaak wordt dat dan toegestaan, terwijl dat nu alleen voor de sociale sector geldt. Veel arbeidsintensieve diensten mogen eveneens het lage tarief krijgen, zoals reparateurs van kleding en computers, maar ook thuiszorgsters en tuinmannen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!