Meer vals geld in omloop

Het aantal onderschepte valse eurobiljetten in ons land is het afgelopen half jaar gestegen. De toename kwam iets boven de 25 procent uit, in vergelijking met de eerste zes maanden van 2007. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag bekendgemaakt.

Het Platform Detailhandel Nederland (PDN) signaleerde de stijging al eerder. “Wij hebben de afgelopen maand tientallen verontruste winkeleigenaren aan de lijn gehad”, reageerde platformvoorzitter Hans Klok op de cijfers.

In de eerste helft van dit jaar zijn 24.947 valse biljetten onderschept. In totaal werden in de eerste zes maanden van 2008 312 duizend valse eurobiljetten aangetroffen, aldus de Europese Centrale Bank (ECB).

Naar aanleiding van de toename van valse biljetten heeft het platform bij DNB gepleit voor een vergoedingsregeling voor winkeliers. “De winkeliers zijn nu het haasje, een kleine winkel op de hoek van de straat wordt aanzienlijk gedupeerd.”

Een DNB-woordvoerder noemde een vergoedingsregeling een ‘sympathiek idee’, maar voegde toe dat die niet realistisch is. “Dan geef je een stimulans om vals geld te drukken. Zo'n regeling is in de geschiedenis van het geldverkeer nog nooit voorgekomen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!