Aziatische elektronica gevaarlijk

De kwaliteit van elektronische apparaten uit Azië laat zwaar te wensen over. De Voedsel en Waren Autoriteit slaat alarm over de spullen die vooral uit China komen. Van de 380 partijen die de vroegere Keuringsdienst van Waren afgelopen jaar in vooral de Rotterdamse haven onderzocht, voldeed twintig tot vijftig procent niet aan de veiligheidseisen.

Stekkerblokken bleken te dunne kabels te hebben, waardoor snel kortsluiting ontstaat. Elektrisch gereedschap was zo beroerd gemaakt dat elektrocutie voor de gebruiker dreigt en pluchen dieren leverden verstikkingsgevaar op.

De VWA legt een verband tussen slachtoffers die bij woningbranden vallen en de gevaarlijke Aziatische verlengsnoeren. “Jaarlijks vallen gemiddeld veertig doden bij woningbranden. De meeste worden veroorzaakt door kortsluiting. Dit komt vaak door ondeugdelijke elektrische apparaten. Een groot deel daarvan komt uit Aziatische landen”, zegt inspecteur André Kleinmeulman van de VWA.

De grootste problemen zitten volgens de controledienst bij zeventien kleinere importeurs die af en toe een partij uit Azië halen. Zij nemen het niet zo nauw met de veiligheid. Op dit moment controleert de VWA 0,002 procent van de twintig miljoen containers die jaarlijks uit Azië Nederland binnenkomen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!