‘Elektronica Philips vervuilt Ghana’

Afgedankte elektronica van onder meer Philips zorgt voor zware vervuiling in Ghana. Dat zegt Greenpeace na een bodemonderzoek op schrootmarkten in het Afrikaanse land. In de bodem zouden grote hoeveelheden schadelijke stoffen zitten, afkomstig van afgedankte westerse elektronica, zo meldt gratis dagblad De Pers.

Het zou onder meer gaan om lood, weekmakers en dioxines. Greenpeace wijst erop dat kinderen de apparatuur op de sloopmarkten slopen voor het metaal. Dat zouden ze doen door het met de blote hand kapot te slaan en de bedrading te verbranden. Bij iedere stookplaats zouden 'pikzwarte, stinkende rookwolken vol dioxines' hangen. Kinderen zouden vooral gevoelig zijn voor deze stoffen omdat ze de ontwikkeling en de hormoonhuishouding verstoren.

Bij een handelaar vond Greenpeace beeldschermen met het logo van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Op een schroothoop zouden beeldschermen van een Amsterdamse kantoorleverancier liggen. Van de afgedankte apparaten die Ghana binnenkomen, zou 79 procent uit West-Europa komen.

De export van gevaarlijk afval naar ontwikkelingslanden is illegaal. Maar dat verbod wordt volgens Greenpeace omzeild door de apparatuur als tweedehands apparaten te verschepen. Bij aankomst blijkt het merendeel van de apparaten niet te werken, waarna het direct naar de sloop gaat.

Uit eerder onderzoek van Greenpeace kwam naar voren dat slechts vijftien procent van de afgedankte elektronische apparaten in Nederland aantoonbaar wordt gerecycled.

Greenpeace ageert sinds vorig jaar tegen Philips. De milieuorganisatie vindt dat Philips te weinig doet aan inzameling van de eigen producten. Philips zou de kosten van recycling op consumenten en overheden afschuiven. Philips kondigde in juni verbeteringen in het milieubeleid aan.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!