Commotie om ‘duurzame’ fruitdrank

De firma Innocent Drinks, in Engeland markleider op de markt van smoothie-vruchtendrankjes, is in opspraak geraakt. Innocent claimt dat de vruchten in de dorstlesser milieuvriendelijk per boot of trein worden aangevoerd en vervolgens in het Verenigd Koninkrijk tot pulp vermalen en gebotteld. Vervoer over water en rails zou per kilo fruit veel minder fossiele brandstoffen kosten dan weg- en luchttransport, aldus het concern.

In werkelijkheid blijkt de import van de ingrediënten minder milieuvriendelijk. De vruchten worden in de Rotterdamse haven tot sap verwerkt. Vervolgens rijden luchtvervuilende vrachtwagens met de vruchtenmix richting ferry en dan nog honderden kilometers naar distributiepunten in Engeland. Britse milieuorganisaties stellen dat consumenten graag meer voor het drankje betalen omdat het zo milieuvriendelijk is geproduceerd. “Maar zo ‘fris’ als Innocent zichzelf verkoopt, is het bedrijf niet.”

Volgens Innocent in Nederland heeft het bedrijf zijn klanten nooit bewust van valse informatie willen voorzien. Volgens hem is de Rotterdamse methode wel degelijk milieuvriendelijk, omdat veel minder vrachtwagens met vruchten het Kanaal over hoeven.

Het Innocent-concern, in 1998 opgericht door drie Cambridge-studenten, verkoopt circa twee miljoen smoothies per week in tien Europese landen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!