Consument betaalt voor hoge transportkosten

De prijzen voor levensmiddelen en consumentenartikelen in winkels gaan de komende maanden fors stijgen. Oorzaak is de huidige chaos in het beroepsgoederenvervoer, meldt De Telegraaf.

De transportsector heeft niet alleen te kampen met hoge dieselprijzen, ook blijven nieuwe investeringen uit en staat de teller voor het aantal vacatures op maar liefst 5400. Daarbij heeft de sector ook steeds meer te maken met de oplopende inflatie. Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) spreekt van 'zeer zware tijden'.

"De hoge olieprijs is de hoofddader van alle negatieve cijfers", stelt TLN-woordvoerder Wijnand van Zanten. De rekening van de hogere transportkosten wordt doorberekend aan de consument. Transportondernemers zijn sinds 2003 nog nooit zo somber geweest. "We sluiten faillissementen niet uit", aldus Van Zanten. Het jaar 2008 wordt door TLN als verloren gezien.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) hoopt dat de transportkosten niet worden doorbelast. "Supermarkten hebben vaste contracten met hun transporteurs. We gaan ervan uit dat hier niet aan wordt gesleuteld", aldus een zegsvrouw.

In de prijs van consumentengoederen zit gemiddeld twee tot vijf procent aan transportkosten verweven. Die kosten zullen nu naar verwachting het komend half jaar flink verhoogd worden. Consumentenprijzen lagen de afgelopen tijd al iets hoger door hogere productie- en transportkosten. "De consument betaalt hierdoor ook een hoger bedrag aan btw. Hierdoor draait de consument in veel gevallen drievoudig op voor de hoge olieprijs: hogere fabricagekosten, hogere transportkosten en een hogere btw", benadrukt Van Zanten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!