Detailhandel ziet omzetgroei stagneren

De detailhandel heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 2,3 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is de laagste omzetgroei sinds het vierde kwartaal van 2005. De groei in het tweede kwartaal van 2008 is vrijwel geheel toe te schrijven aan de gestegen prijzen. Dit blijkt uit cijfers die het CBS dinsdag bekend heeft gemaakt.

Winkels in voedings- en genotmiddelen boekten in het tweede kwartaal een omzetgroei van ruim vijf procent. Dit komt door de supermarkten die hun omzet met ruim zeven procent zagen stijgen. Voedselspeciaalzaken hadden een omzetdaling van ruim vier procent. De non foodbranche realiseerde nauwelijks omzetgroei in het tweede kwartaal. Textielsupermarkten zagen hun omzet met 2,6 procent dalen. Winkels in huishoudelijke artikelen hadden een groei van 2,4 procent.

De teruglopende omzetgroei in de detailhandel hing samen met het forse omzetverlies in juni. De omzet was in deze maand bijna vier procent lager dan een jaar eerder. De samenstelling van koopdagen had echter een zeer negatieve invloed in deze maand. Na correctie voor dit effect was er in juni weliswaar sprake van een geringe omzetgroei, maar nog steeds van een lichte daling van het volume, zo becijferde het CBS.

Lees ook: Duizenden retailers moeten deuren sluiten

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!