‘Geen muziek meer in de winkel’

Consumenten moeten het vanaf volgend jaar in veel warenhuizen en supermarkten doen zonder achtergrondmuziek. Winkeliers zijn het spuugzat dat ze vanaf 1 januari 2009 opnieuw worden geconfronteerd met een stijging van de muziek- en auteursrechten, bericht de Telegraaf zaterdag.

SENA, de organisatie die samen met BUMA verantwoordelijk is voor het incasseren van de rechten van componisten, uitvoerend kunstenaars en platenmaatschappijen, wil volgend jaar de wettelijke afdracht met 33 procent verhogen. SENA reageert verbijsterd op de kritiek en aantijgingen. "Het is een hetze om gewoon niet te betalen voor gebruik van een product van een ander", aldus woordvoerrder Anne Sevinga.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vindt die stijging schandalig en onacceptabel en eist het ingrijpen van de overheid. In ons land zijn twintig instanties belast met auteursrechten zoals Gesac, Stichting De Thuiskopie, BREIN en Videma. "Daar moet definitief een einde aan komen", aldus RND-secretaris Linda Herkema. De branche verwacht dat het winkelend publiek straks zonder gezellige muziek de boodschappen moet doen.

Minister Hirsch Ballin (Justitie), verantwoordelijk voor auteursrechten, moet volgens de winkeliers daarom paal en perk stellen als het gaat om de hoogte van de heffingen. "Als je muziek wilt draaien in een winkel in Nederland, dan ben je overgeleverd aan de grillen van de SENA. Gaat de prijs omhoog? Dan heb je die te betalen. Daarom denken wij dat voor veel winkeliers het simpelweg te duur wordt."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!