GameStop: volgende halte Holland?

De Amerikaanse retailer GameStop is volgens de Fortune 500 ’s werelds snelst groeiende retailer. GameStop heeft een oogje op de Benelux, maar hier probeert Free Record Shop met zijn eigen Game Mania-forumule het gat in de markt te vullen voordat de Amerikaanse invasie begint.

Meer dan vijfduizend vestigingen en nog steeds snel groeiend: dat is de Amerikaanse game-retailer GameStop. De omzet van het bedrijf is sinds 1998 meer dan vertienvoudigd tot meer dan 8,5 miljard dollar dit jaar. In 2007 werd GameStop genoemd in de Fortune 500 als ’s werelds snelst groeiende retailer. In Nederland kwam de Amerikaanse onderneming afgelopen voorjaar in het nieuws door de overname van 49 Free Record Shops in Noorwegen. GameStop heeft bovendien vestigingen in Italië, Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië, dus de Benelux is reeds omsingeld. Vastgoedbeheerders weten dat de Amerikanen al snuffelen aan de markt, dus de sprong naar Nederland is slechts een kwestie van plek.

GameStop is ontstaan uit de onderneming Software Etc, een initiatief van Leonard Riggio, de oprichter van boekhandel Barnes & Noble. Dat bedrijf fuseerde met software-retailer Babbage’s, om vervolgens failliet te gaan. De boedel werd in 1996 weer opgekocht door Riggio, die de aandelen verkocht aan Barnes & Noble. GameStop groeide door zelfstandige gameshops over te nemen of als franchisenemer te betrekken bij de ketenvorming. Op deze manier werden ook Funcoland en Electronics Boutique (EB Games) overgenomen. Zes jaar geleden is GameStop door Barnes & Noble naar de beurs gebracht en in 2004 verkocht de boekhandel zijn laatste aandelen.

Alles over Game Stop is te lezen in het septembernummer van RetailTrends
Een jaarabonnement op RetailTrends? Klik hier
U kunt een gratis proefnummer aanvragen via sales@retailtrends.nl

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!