Ex-topman Ahold weet niets van side letters

Voormalig topman Cees van der Hoeven van Ahold kan zich niet herinneren dat hij de side letter van de Braziliaanse joint venture Bompreco heeft ondertekend. “Ik heb daar totaal geen herinnering over. Is dat raar? Ja, misschien is het raar. Ik weet het niet”, zei Van der Hoeven maandag tijdens de tweede dag van zijn verhoor voor het gerechtshof in Amsterdam.

Ahold kwam in 2003 onder meer in de problemen door foute boekhouding bij buitenlandse dochterbedrijven. Zo bleek het concern inkomsten van enkele joint ventures, zoals Bompreco en het Portugese JMR, volledig opgenomen te hebben in de jaarrekening, terwijl dit niet mocht.

Ahold had control letters nodig om de zeggenschap bij joint ventures aan te tonen. Daarmee kon het bedrijf voldoen aan de Amerikaanse boekhoudregels en met recht de omzetten consolideren. De zogeheten side letters, waarin Ahold ontkende dat het de baas was bij zijn gezamenlijke buitenlandse dochterbedrijven, deden de inhoud van de control letters weer teniet. De handtekening van Van der Hoeven staat onder de side letter van Bompreco, gedateerd op 21 mei 1991.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!