Minder dan één op de vijf aangiften van winkelcriminaliteit leidt tot een straf. De afgelopen vier jaar deden winkeliers 335 duizend keer aangifte, in slechts zeventien procent van de gevallen leidde dit tot een taak- of geldstraf van het Openbaar Ministerie of tot een rechtszaak. Dat blijkt uit een rapport van het Platform Detailhandel, dat vandaag wordt gepresenteerd aan staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken.
Bij zogeheten ramkraken is de kans op vervolging nóg kleiner, zo'n zes procent. Volgens het Platform komt veel winkeliers het water tot de lippen. “Het tekort van politie en justitie is zeer zorgelijk en lijkt alleen maar groter te worden. Met de regelmaat van de klok terroriseren hangjongeren winkeliers. Ondernemers die aangifte willen doen, worden bedreigd. Sommigen moeten hun winkel sluiten, omdat de overvallen hen te veel worden”, aldus Herman van der Geest van de detailhandelsorganisatie tegenover De Telegraaf.
Volgens het onderzoek worden steeds minder overvallen opgelost en worden de daders steeds jonger. Vorig jaar was al elf procent van de overvallers minderjarig.
Zeven van de tien consumenten vinden dat de overheid te weinig doet. Liefst 95 procent van de klanten vindt het geen bezwaar als er meer in burger in winkels wordt gesurveilleerd. Een bijna even grote groep vindt extra camera's in de winkels prima.
‘Winkelcriminaliteit blijft vaak onbestraft’
Gepubliceerd op 9 oktober 2008 om 00:00
Reacties 0