Opticiens profiteren van run op 'gratis' bril

Landgenoten die nog gebruik willen maken van het fiscale voordeel op de aanschaf van een bril spurten dezer dagen en masse naar de opticien. Vanaf 1 januari verdwijnt het profijt, zo schrijft het Algemeen Dagblad vrijdag.

Grote optiekketens als Het Huis, Specsavers, Hans Anders en Eye Wish Groeneveld stellen unaniem dat het véél drukker is dan gebruikelijk. Cijfers kunnen ze niet overleggen, maar termen als 'boven verwachting' en 'uitzonderlijk druk' zijn niet van de lucht. Eye Wish Groeneveld heeft het over plussen van 'tientallen procenten’.

Dit jaar is de bril nog af te trekken als 'buitengewone uitgave'. Belangrijk is dat deze uitgave de 325 euro ontstijgt. Consumenten hebben hierdoor recht op een zogenoemd chronisch ziekenforfait. De redactie van AD Geld & Recht becijferde al eerder dat dit forfait zó hoog is dat modale Nederlanders die een bril van 325 euro of meer aanschaffen, zelfs geld toe krijgt van de Belastingdienst. Mensen die bovenmodaal verdienen krijgen de bril met flinke korting.

Volgens optiekketen Het Huis is 'de magische grens van 325 euro' door alle berichtgeving inmiddels een fenomeen onder de klanten. Woordvoerster Petra Gremmen: "Sommige klanten willen zelfs geheel of deels van kortingen afzien, om maar boven de grens van 325 euro te komen. Andere kopen bijvoorbeeld twee brillen. Daarin zijn Nederlanders heel creatief." Bij Hans Anders kun je volgens zegsvrouw Rian van Koulil voor 325 euro in elk geval al gauw drie complete brillen krijgen. Zij laat verder weten dat het aan het einde van het jaar 'altijd wel wat drukker is’, omdat mensen vaak nog gebruik willen maken van de vergoeding die hun zorgverzekering biedt.

Bij Het Huis staat in veel filialen nu continu iemand ogen te meten, vooral op drukke tijdstippen als koopavonden en weekeinden. Vooraleer je een bril koopt moeten ten slotte de ogen nog worden opgemeten. "Soms moeten we mensen vragen om een afspraak voor een andere dag te maken." Ook is het mogelijk dat mensen wat langer op hun bestelde brilletje moeten wachten. Ook Specsavers sluit dat laatste niet uit, laat zegsvrouw Mandy Crooij weten.

De optiekketens vrezen wel dat de huidige voorspoed volgend jaar weer (deels) teniet wordt gedaan. Mensen die nú een bril komen scoren, hebben hun aanschaf wellicht vervroegd. In de eerste maanden van volgend jaar zou het wel eens rustiger dan gebruikelijk kunnen zijn.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!