Topdrukte bij opticiens

De ophanden zijnde afschaffing van het belastingvoordeel op dure brillen zorgt voor topdrukte bij opticiens. Ook wordt volgend jaar geen belastingvoordeel meer gegeven voor ooglaser-behandelingen, waardoor het eveneens storm loopt bij laserklinieken.

Veel zorgaanbieders wijzen er sinds een aantal weken in advertenties op dat dit het laatste jaar is om van de aftrek gebruik te maken. Met succes, blijkt uit reacties van opticiens. “Veel consumenten hebben ergens de klok horen luiden over het afschaffen van deze regeling en komen binnen met de vraag: ‘geldt dit ook voor mij?’”, zegt Michel Spackler van opticien Brilservice uit Purmerend. De run op dure brillen en ooglaser-behandelingen levert de schatkist dit jaar een tegenvaller op van een half miljard euro. De fiscale aftrekregeling voor ‘buitengewone uitgaven’ kost de overheid dit jaar 2,4 miljard euro. In september rekende het kabinet nog op 1,9 miljard euro.

De regeling was oorspronkelijk bedoeld voor de buitengewone uitgaven van chronisch zieken en gehandicapten. Zij hebben vanwege hun aandoening vaak extra kosten, omdat ze bijvoorbeeld een speciaal dieet volgen of gebruik moeten maken van taxivervoer.
De regel wordt afgeschaft omdat deze de overheid teveel geld kost. Aanvankelijk schatte het ministerie het aantal huishoudens dat aanspraak mag maken op deze post op 3,4 miljoen. Nu blijkt dat deze uitkomt op 3,9 miljoen huishoudens. Daardoor lopen de kosten voor de staat flink op. Om het geld voortaan beter terecht te laten komen bij de doelgroep, vervangt het kabinet de fiscale regeling voor drie nieuwe regelingen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!