Krom fruit en groente terug in schappen

Supermarkten en groentewinkels mogen vanaf juli weer kromme komkommers, gebogen wortels en ander vreemd gevormd fruit verkopen. De 27 EU-landen hebben woensdag veel van de huidige EU-regels voor verplichte afmetingen afgeschaft.

“Het besluit is een overwinning in de strijd tegen overbodige regels”, zei EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw), die het voorstel had gedaan. "We hoeven simpelweg dit soort dingen niet Europees te regelen. In deze tijd van dure voeding en economische moeilijkheden, zouden consumenten de grootst mogelijke keuze moeten krijgen. Het heeft geen zin goede producten weg te gooien, alleen maar vanwege hun vorm."

Nederland stemde voor de afschaffing om de landbouw en handelaren vrijheid te geven. "De vorm doet niets af aan de kwaliteit van de komkommers en dergelijke. Daar zijn andere regels voor", aldus een woordvoerster van minister Gerda Verburg (Landbouw).

De Britse supermarktketen Sainsbury’s verwacht dat de prijzen van groente en fruit met veertig procent kunnen dalen door het grotere aanbod. “Nu mogen we zo’n twintig procent van de oogst in ons land niet gebruiken. We kunnen niet doorgaan met verspilling van groente en fruit, zelfs voordat het de boerderij of kas verlaat”, aldus Sue Henderson van Sainsbury’s in een verklaring tegen de BBC.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!