Brandveiligheid grote winkels in geding

Branden in winkelbedrijven met een grote oppervlakte kunnen zich veel sneller ontwikkelen dan de brandweer tot voor kort voor mogelijk had gehouden. Dat heeft de grote brand in een GAMMA-vestiging in Doetinchem afgelopen februari bewezen, zo schrijft regionaal dagblad De Stentor.

De brand in de bouwmarkt greep zo snel om zich heen dat het geen zin meer had voor de brandweer om naar binnen te gaan, terwijl dat volgens de landelijke normen nog wel had gekund. “Het is te danken aan de inschatting van de plaatselijke brandweercommandant dat er destijds geen doden zijn gevallen”, zegt burgemeester Herman Kaiser van Doetinchem.

Uit het rapport van het eerste Team BrandOnderzoek van Nederland blijkt dat de landelijke normen voor een Rook- en Warmteafvoerinstallatie (RWA) niet afdoende zijn voor een winkelbedrijf met een groot vloeroppervlak. De RWA zorgt er voor dat er voldoende rook en warmte via speciale luiken het pand uit verdwijnt. Dat gebeurde bij de GAMMA in Doetinchem onvoldoende. Binnen twintig minuten stortten de betonnen dragers van het pand in.

Volgens het rapport van het onderzoeksteam is in de berekening voor een RWA-installatie te weinig rekening gehouden met de effecten van licht ontvlambare stoffen zoals terpentine en wasbenzine. De brandweer heeft het rapport van de GAMMA-brand naar de ministeries van VROM en Binnenlandse Zaken gestuurd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!