'Werken in snackbar niet zonder risico'

Werken in een Amsterdamse snackbar is niet zonder gevaar. Bij de overvallen op de fastfoodzaken wordt veel verbaal geweld gebruikt en trekt de dader negen van de tien keer een vuurwapen. Dat blijkt uit gegevens van het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam (PCA), zo meldt De Telegraaf vrijdag.

Ook maaltijdbezorgers zijn in Amsterdam hun leven niet zeker. Gemiddeld twee keer per maand krijgt een pizza- of shoarmakoerier een wapen tegen zijn hoofd. Verder lopen barkeepers en serveersters grote risico's. Gebleken is dat de overvallen in de horeca vooral op zondag plaatsvinden. De vrijdag komt op de tweede plaats. Veertig procent van de misdrijven wordt in de avonduren gepleegd.

Volgende maand start een proef in Amsterdam-West met een nazorgfunctionaris. Deze gaat alle slachtoffers van een overval bezoeken om diegene te helpen met het verwerken en de nasleep van het misdrijf. Verder gaat PCA (gratis) trainingen aanbieden om ondernemers te leren omgaan met deze toenemende vorm van ernstige criminaliteit.

De PCA noemt de overval ‘letterlijk een overval’. “Het doet iets met de zelfcontrole van het slachtoffer. Door de aanmaak van adrenaline ontstaat een van de drie typen reacties: bevriezen, vechten of vluchten”, aldus een woordvoerder. “Dit kun je weer onder controle krijgen door training. Je probeert daarin de ademhaling, de spieren en de gedachten weer te beheersen. Hierdoor kunnen gedachten worden beïnvloed, zodat je jezelf rustig maakt en rationeel kunt denken.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!