Een halve koe en twee varkens, dat verorberde een gemiddeld Nederlands gezin van twee ouders en twee volwassen kinderen vorig jaar. Varkensvlees staat het vaakst het menu, maar de consumptie ervan daalde tussen 2000 en 2007 wel met twee procent. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het CBS.
Gemiddeld eten Nederlanders 85 kilo vlees per jaar. Naast grote hoeveelheden varken, is bijna een kwart rund- of kalsfvlees en ruim een kwart pluimvee. De rest van de vleesconsumptie is afkomstig van schaap, geit of paard. Het meeste vlees (zeventig procent) wordt in supermarkten gekocht, aldus het CBS. De prijzen van vlees en vleeswaren zijn tussen 2000 en 2007 met veertien procent gestegen.
Het vlees in de schappen is steeds vaker afkomstig uit het buitenland. In 2007 werd 1,3 miljard kilo vlees geïmporteerd, 90 procent meer dan in 2000. Ongeveer 85 procent van de vleesimport komt uit EU-landen, waarvan Duitsland 30 procent voor zijn rekening neemt. Het land is daarmee de grootste leverancier van buitenlands vlees.
Gemiddeld gezin eet twee varkens en halve koe
Gepubliceerd op 22 december 2008 om 00:00
Reacties 0