'Insecten in 2020 in de supermarkten'

Een gehaktbal van sprinkhanen, over niet al te lange tijd kunnen we ervoor terecht in de supermarkt. Dat stelt hoogleraar Arnold van Huis van het Laboratorium voor Entomologie van de Wageningen Universiteit maandag.

Volgens Van Huis maken insecten in 2020 onderdeel uit van het standaard assortiment van Nederlandse supermarkten. De kleine beestjes vormen in de toekomst een noodzakelijke vleesvervanger, aldus de wetenschapper. “De afgelopen tien jaar is de acceptatie van insecten als voedsel enorm toegenomen. Over nog een jaar of tien is Nederland zo ver dat insecten overal verkrijgbaar zijn.”

Tachtig procent van de wereldbevolking eet al insecten. In totaal staan wereldwijd 1400 verschillende insectensoorten op het menu. Insecten worden steeds belangrijker als vleesvervanger. De productie van vlees gaat overal ten koste van landbouwgrond en draagt in ernstige mate bij aan het broeikaseffect.

De acceptatie in Nederland van insecten als voedsel neemt sneller toe als wordt gezocht naar nieuwe toepassingen, denkt Van Huis. “Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen een sprinkhanenkop tussen zijn kiezen wil vermalen. Maar verwerk sprinkhanen tot een lekkere gehaktbal en niemand klaagt.”

Volgens de wetenschapper zijn er nog wel wetswijzigingen nodig voor insecten in de schappen belanden. “Vooral de kwaliteitscontrole en productiewijze moeten nog wettelijk worden vastgelegd.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!