Amerikaanse mall heeft langste tijd gehad
Gepubliceerd op 23 december 2008 om 00:00
De neergang was al eerder ingezet. In 2007 werd er voor het eerst sinds een halve eeuw niet één nieuwe mall geopend in de VS. De leegstand en het aantal faillissementen lopen al jaren op. Er is zelfs een website die de ondergang van de ooit zo populaire 'tempels van consumentisme' volgt: deadmalls.com. Vaak blijven de verlaten winkelcentra verwaarloosd achter, soms worden ze gesloopt, in het beste geval vindt een ziekenhuis of een bejaardentehuis een onderkomen in de gigantische betonblokken.
De mall gaat ten onder aan zijn eigen succes, zegt hoogleraar geschiedenis Emil Pocock. "Vroeger stonden deze winkelcentra symbool voor veiligheid, gemak en voorspelbaarheid", zegt de 'shopping mall historicus'. "Nu vinden mensen dezelfde mall saai en nep." De grote overdekte winkelcentra creëerden vanaf de jaren vijftig bewust een kunstmatige samenleving, meent Pocock. "De uitbaters weerden arme mensen, zwarte mensen, excentrieke mensen. Blanke bewoners van suburbia moesten zich onbedreigd voelen."
Exploitanten zien de verveling bij klanten onder ogen, zegt Pocock. "Ze schakelen over op een nieuw concept: lifestyle centers. Dat zijn winkelcentra die bestaan uit onoverdekte straatjes, minder eenvormige architectuur, appartementen, restaurants, soms een theater en een bioscoop. Het zijn kunstmatige aangelegde winkelstadjes met Europese allure."
Reacties 0