Amerikaanse mall heeft langste tijd gehad

Dertig procent van alle malls in Amerika stevent af op een faillissement. De weken rond kerst zijn normaal goed voor veertig procent van de omzet, maar nu overheerst de teleurstelling. De verkoopresultaten van de maand november waren de slechtste in 35 jaar en december zal niet veel beter worden, zo meldt de Gelderlander dinsdag.

De neergang was al eerder ingezet. In 2007 werd er voor het eerst sinds een halve eeuw niet één nieuwe mall geopend in de VS. De leegstand en het aantal faillissementen lopen al jaren op. Er is zelfs een website die de ondergang van de ooit zo populaire 'tempels van consumentisme' volgt: deadmalls.com. Vaak blijven de verlaten winkelcentra verwaarloosd achter, soms worden ze gesloopt, in het beste geval vindt een ziekenhuis of een bejaardentehuis een onderkomen in de gigantische betonblokken.

De mall gaat ten onder aan zijn eigen succes, zegt hoogleraar geschiedenis Emil Pocock. "Vroeger stonden deze winkelcentra symbool voor veiligheid, gemak en voorspelbaarheid", zegt de 'shopping mall historicus'. "Nu vinden mensen dezelfde mall saai en nep." De grote overdekte winkelcentra creëerden vanaf de jaren vijftig bewust een kunstmatige samenleving, meent Pocock. "De uitbaters weerden arme mensen, zwarte mensen, excentrieke mensen. Blanke bewoners van suburbia moesten zich onbedreigd voelen."

Exploitanten zien de verveling bij klanten onder ogen, zegt Pocock. "Ze schakelen over op een nieuw concept: lifestyle centers. Dat zijn winkelcentra die bestaan uit onoverdekte straatjes, minder eenvormige architectuur, appartementen, restaurants, soms een theater en een bioscoop. Het zijn kunstmatige aangelegde winkelstadjes met Europese allure."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!