Sluitende winkels: verloedering wijken op de loer

Stijgende winkelhuurprijzen zijn niet alleen een probleem voor retailers. De hoger wordende huren dreigen ook een maatschappelijk probleem te worden, stelt Pieter Walraven, secretaris van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Nederlandse wijken dreigen erdoor te verloederen.

Winkeliers, met name in achterstandsgebieden, hebben door de kredietcrisis en het feit dat consumenten hun hand steeds meer op de knip houden, moeite het hoofd boven water te houden. Volgens Walraven houden de huurprijzen in ons land geen gelijke tred met de economische ontwikkelingen. “Als de huren blijven stijgen, zullen veel middenstanders de deuren moeten sluiten. Dat veroorzaakt leegstand waardoor hele wijken verpauperen”, waarschuwt Walraven.

De RND-secretaris pleit voor omzetgerelateerde winkelhuur. Een regeling die in het buitenland al succesvol wordt toegepast. Walraven ziet ook een taak voor gemeenten weggelegd. De lokale overheden zouden het voor winkeliers gemakkelijker moeten maken om de benodigde vergunningen te krijgen. “Ook zou er een korting moeten komen op de onroerende zaakbelasting.”

Lees ook: Toch gestegen winkelhuren in 2008

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!