Randstad en kabinet ruziën over koopzondag

Het kabinet en de steden Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam staan lijnrecht tegenover elkaar. De vier grote steden weigeren mee te werken aan plannen waardoor alleen gemeenten met ‘substantieel toerisme’ meer dan twaalf koopzondagen per jaar mogen houden. “Wij doen de Haagse binnenstad niet op slot. Dan maar bestuurlijk ongehoorzaam”, stelt wethouder Henk Kool (Economische Zaken) strijdvaardig.

De vier grote steden sturen vandaag een afvaardiging naar minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) , om deze boodschap over te brengen. “Wij maken een vuist omdat onze gemeenteraden mans genoeg zijn om zelf te bepalen of winkels open kunnen en alle belangen af te wegen”, zegt Kool. “Daarvoor hebben we moeder Maria niet nodig.”

Het verzet richt zich op het plan van het kabinet om de ‘wildgroei’ aan koopzondagen tegen te gaan. Oorspronkelijk mogen de winkels alleen vaker open dan twaalf zondagen per jaar in gebieden met echte toeristische trekpleisters. Het kabinet stelt dat dit ten onrechte ook vaak op plekken gebeurt die nauwelijks attracties hebben.

Onder druk van de ChristenUnie lijken de andere regeringspartijen PvdA en CDA akkoord te gaan, schrijft het AD. Ook oppositiepartijen SGP en SP willen de koopzondagen beperken. De wethouders Kool en Dominique Schrijer uit Rotterdam vrezen dat de plannen tienduizenden banen gaat kosten. Retailers zouden honderden miljoenen euro’s mislopen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!