Parkeertarieven blijven stijgen

De parkeertarieven in veel steden blijven maar klimmen. Amsterdam spant de kroon: in hartje centrum kost een uurtje parkeren vijf euro, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Parkeren aan de Amsterdamse Overtoom kostte vorig jaar nog twee euro, nu moet drie euro worden betaald. “Ik heb er geen woorden voor”, zegt Ankie Szalpka, eigenaar van de boekwinkel Pied à Terre in het Algemeen Dagblad. De onderneemster wijst met haar vinger naar de gemeente. “Die Noord/Zuidlijn kost bakken met geld. En dan is het natuurlijk simpel om te zeggen: ‘Huppakee, we maken het parkeren duurder’.”

MKB-Amsterdam vreest dat consumenten de winkels vaker mijden door de hoge parkeerkosten. Ondernemers krijgen het door de kredietcrisis al zwaar te verduren, stelt directeur Kees Verhoeven van de organisatie. “Onze hartekreet is: ‘Amsterdam doe iets!’”

Amsterdams wethouder Lodewijk Asscher (Economische Zaken) laat weten dat het verlagen van de parkeertarieven er voorlopig niet in zit. Volgens hoogleraar ruimte ontwikkeling en mobiliteit Henk Meurs is goedkoper parkeren zelfs niet meer mogelijk. “Integendeel, het wordt alleen maar duurder.” Zo komen er steeds meer auto’s en die moeten we kwijt, aldus Meurs. “Bijvoorbeeld in extra parkeergarages. Het kost geld om die te bouwen en dat moet ergens vandaan komen. Onder meer uit de parkeertarieven.”

Toch willen veel mensen die een dagje winkelen de hoge parkeertarieven best betalen. “Hoe specialer een gebied, hoe meer bereid je bent om in de buidel te tasten”, zegt Meurs. “In buitenlandse steden als Londen liggen de prijzen nog veel hoger. Dus het eind lijkt mij nog niet in zicht; daar kan best nog wat bij.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!