Winkeliers komen nauwelijks aan krediet

Retailers hebben moeite om geld los te krijgen bij banken. Ook andere ondernemers in het midden- en kleinbedrijf wordt het steeds moeilijker gemaakt om geld te lenen. De angstvallig op slot gehouden kredietverstrekking doet talloze bedrijven vrezen voor hun voortbestaan.

Eén op de drie ondernemers vreest dat ze in 2009 geen geld van de bank zullen zien, aldus De Telegraaf. Terwijl twintig procent van deze bedrijven aangeeft dat een krediet essentieel is voor het voortbestaan van de onderneming. De cijfers komen uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en MKB-Nederland. Het gaat vooral om de detailhandel, horecabedrijven en de transportsector.

Leendert-Jan Visser, beleidsdirecteur bij MKB-Nederland, schrikt van het cijfer maar is niet verbaasd. "Dat is het beeld van de conjunctuur. Dat ondernemers failliet gaan is triest, maar het hoort erbij. Het mag echter niet in hoge mate liggen aan gebrek aan financiering."

Toch wil hij het gevoel wegnemen dat ondernemers niet eens meer bij een bank hoeven aan te kloppen. "Voor goede plannen is ook in 2009 nog steeds geld." Visser ziet genoeg kansen voor ondernemers. "Het voordeel is dat het mkb de afgelopen jaren heel goed is gefinancierd, voor tachtig procent met eigen vermogen. We moeten ook de ondernemers koesteren in verschillende sectoren die een financieringsbehoefte hebben, omdat ze de formule willen wijzigen of uitbreiden."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!