‘Machtsmisbruik supermarkten tegen telers’

Tuinders draaien verlies en supermarkten maken winst. Machtsmisbruik, zeggen telers in NRC Handelsblad. Er is een overmatige machtsconcentratie bij de supermarkten en het is tijd dat de mededingingsautoriteit dit onder de loep neemt. Niet alleen om consumenten te beschermen, maar opdat tuinders in leven blijven. Dit stelt Albert Jan Maat, voorzitter van de Land- en Tuinbouw Organisatie.

Maat reageert op een gisteren verschenen rapport van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) over winstmarges die tuinders, handelaren en supermarkten halen op tomaten, komkommers en andere groenten uit de kas. Tuinders maakten van de eerste zeven jaren van deze eeuw maar een keer winst terwijl supermarkten en handelshuizen een stabiele twee a drie procent winstmarge per jaar halen.

Het LEI stelt dat de markt de afgelopen jaren fundamenteel is veranderd. Transparantie is afgenomen en de voorwaarden voor volkomen concurrentie bestaan niet langer. Supermarkten eisen een steeds grotere rol op. Drie inkoopcombinaties (Albert Heijn, Superunie en Schuitema) eisen driekwart van de markt op.

Volgens Maat wordt het tijd dat de mededingingsautoriteiten eens gaan kijken naar de rol van supermarkten. “Er is geen enkele evenwicht meer in de markt.” 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!