Retail wil prijsgaranties banken

De Nederlandse retail eist deze week nog harde garanties van de banken over elektronisch betalen. Winkeliers willen dat elektronisch betalen geen cent duurder wordt dan met de huidige PIN-tarieven het geval is. Komt deze week geen uitsluitsel, dan stappen de winkeliers uit het overleg met de banken en gaan zij ‘alles doen wat in onze macht ligt om PIN te behouden’. Dat zegt secretaris Ilya Bruggeman van het Platform Detailhandel Nederland (PDN) in De Telegraaf naar aanleiding van uitspraken van de voorzitter van de bankenkoepel NVB, Boele Staal.

Volgens Staal is een akkoord bereikt met de detailhandel over de invoering van de nieuwe EMV-chip in betaalpasjes, die elektronisch betalen een stuk veiliger moet maken dan de fraudegevoelige magneetstrip. In ruil voor een financiële bijdrage door de banken van ongeveer 25 miljoen euro - om de winkeliers tegemoet te komen bij de aanschaf van nieuwe apparatuur - en toezeggingen over de toekomstige tarieven zou de detailhandel zich achter het EMV-project hebben geschaard.

Volgens Bruggeman is er echter geen sprake van een akkoord. “De huidige voorstellen van banken zijn te beperkt van duur en gelden niet voor iedereen. Wij willen een garantie voor de hele markt en zo lang mogelijk.” Het PDN is bang dat de banken de invoering van de EMV-chip zullen aanwenden om het oer-Hollandse en relatief goedkope PIN-product de nek om te draaien. Zij gaan liever in zee met de Europese betaalmiddelen van MasterCard (Maestro) en Visa (V-Pay), om daar een percentage van de inkomsten te bedingen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!