Kruidvat vervolgd voor verkopen wijn

Drogisterijketen Kruidvat moet door het Openbaar Ministerie worden vervolgd voor de verkoop van wijn. Dat heeft het Arnhemse gerechtshof bepaald nadat de SlijtersUnie een rechtszaak had aangespannen, zo schrijft de Telegraaf woensdag.

Als Kruidvat wordt veroordeeld heeft dat grote gevolgen voor honderdduizenden winkels die alcoholische dranken verkopen terwijl ze dat eigenlijk niet mogen, zoals videotheken, souvenirwinkels, VVV-kantoren en warenhuizen. Bij een veroordeling van de drogisterijketen zullen ook zij moeten stoppen met de verkoop van bier en wijn.

Kruidvat verkocht tot 2006 wijn in haar winkels en was daarmee volgens de SlijtersUnie in overtreding: de drank- en horecawet bepaalt dat alleen slijters en winkels met een gevarieerd assortiment aan levensmiddelen of tabak alcoholhoudende dranken mogen verkopen. "De afgelopen tien jaar is de wet nauwelijks gehandhaafd, waardoor je vrijwel in elke winkel alcohol kunt krijgen", vertelt Marc Houben van de SlijtersUnie, die stelt dat slijterijen daardoor veel omzet zijn misgelopen. "Als Kruidvat wordt veroordeeld, kunnen we ook andere overtreders gaan aanspreken. Bovendien denkt het ministerie van VWS erover om de wet verder aan te scherpen, zodat voor iedereen duidelijk is dat alcohol in hoofdzaak alleen nog bij slijters en levensmiddelenwinkels te krijgen is."

De SlijtersUnie kocht in 2006 een fles wijn bij Kruidvat en deed vervolgens aangifte bij de politie. Het Openbaar Ministerie wilde toen niet tot vervolging overgaan, waarop de belangenbehartiger van zelfstandige drankverkopers het Openbaar Ministerie daartoe via de rechter heeft gedwongen. Kruidvat liet in een reactie weten dat het voorlopig geen plannen heeft om weer wijn in de schappen te leggen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!